نقش جعبه شکلات در سلامت انسان
استدلال های مختلفی برای هر یک از این مواد مصرفی، فرآیند چاپ و بسته بندی و نزدیکی آنها به مواد غذایی ارائه شده است.
استانداردها و کنترل های زیادی برای هر محصول در سطح بین المللی و ملی تدوین شده یا در حال توسعه است.
در اینجا صحبت از یکی از پرکاربردترین مواد بسته بندی مقوایی و سلولزی است که یکی از پر مصرف ترین مواد بسته بندی مواد غذایی می باشد. یک جعبه مقوایی ساخته شده از مقوای بازیافتی.
در سالهای اخیر مقوای کمتری در زبالهها جمعآوری شده و قسمت زیادی از کنارههای کاغذ و مقوای چاپگرها - که ماده اولیه نسبتاً تمیزی است - خمیر شده است، اما امروزه همهجا را نگاه میکنیم. علاوه بر زباله، شخصی کاغذ، مقوا، مواد سلولزی (!) را جمع آوری می کند. به این ترتیب باید از کف خیابان تا میز را چک کنیم.
بیایید با جعبه آب نبات شروع کنیم. محصولی با استاندارد اجباری که برای ارزیابی آن لازم نیست به سراغ قنادی های کوچک و بزرگ در سراسر کشور برویم، بلکه به سراغ قنادی های معروف شمال تهران و واحدهای معروف منطقه یک و دو تهران برویم. . .
نمونه جعبه آب نبات برخی از این شیرینی ها که با نگاهی به ظاهر آن ها می بینید که با مواد آلوده رنگ آمیزی شده اند.
اگر سراغ آب نبات های درجه 2 و درجه 3 بروید، بوی جعبه ها ممکن است اولین نشانه آلودگی باشد.
نماد استاندارد مقوای بهداشتی محتوای بازیافتی روی این جعبه ها شاید قوی ترین نشانه ای باشد که سلامت مقوا را به ما اطمینان می دهد، اما آیا این استاندارد سلامت محصول را تضمین می کند؟ همانطور که از مسئولان و دست اندرکاران مربوط به اجرای استانداردها شنیده می شود، 100 درصد نیست بلکه 70 درصد است و این 70 درصد در همه کارگاه های مقوا و جعبه سازی داده می شود؟
سوالات و نگرانی های دیگری دارید!
آیا کارگاهی که چنین استانداردی را اتخاذ می کند، همیشه در طول سری تولید به طور یکسان از آن استفاده می کند؟ همچنین آیا قنادان تحت نظارت هستند، جعبه های خود را با چه شرایطی نگهداری می کنند و آیا همیشه از کارگاه های معتبر خرید می کنند؟
اما هنوز جای یک سوال مهم وجود ندارد و آیا راهی برای استفاده از جعبه های مقوایی 100% بهداشتی بدون استفاده از مقوای بازیافتی وجود دارد؟
ما اطمینان میدهیم که تمام کنترلهای بهداشتی در تولید غذاها، شیرینیها، بیسکویتها و محصولات غذایی به درستی رعایت میشوند و هیچ گونه آلودگی در طول پردازش وارد نمیشود، تمام این مراقبتها توسط بستهبندیهای آلوده یا آلوده هدر میرود. اگر درصدی از آلودگی میکروبی در مقوای این جعبه ها یا درب ظروف یکبار مصرف وجود داشته باشد، می تواند هر بار که آب نبات می خریم یا هر وعده غذایی که از فست فودها و رستوران ها می گیریم باشد. پوشش اعمال شده در داخل جعبه در هر صورت نمی تواند به طور کامل از انتقال آلاینده ها و میکروب ها به محصول غذایی جلوگیری کند.
برچسب روی جعبه ها
برای اطمینان از ایمنی این بسته بندی های مواد غذایی، باید با تایید سازمان نظارتی، علامت های خاصی روی بسته بندی مواد غذایی گذاشته شود. اما آیا این نمادها (مانند یک سیب سبز یا یک لوگوی استاندارد) می توانند به مصرف کنندگان اطمینان دهند؟ در این گزارش به دنبال پاسخ این سوال هستیم و خواهیم دید که ماجرا چندان ساده نیست. سیب سبز در سیستم کنترل غذا و دارو، برچسبهای استاندارد و کدهای روی جعبههای بازیافتی نمیتواند ۱۰۰ درصد از انتقال آلایندهها به غذا جلوگیری کند.
سیب سالم
یکی از علائمی که روی بیشتر جعبه ها دیده می شود سیب سلامتی است. این نشان توسط سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت صادر می شود، اما این همه کارتن از موسسات کوچک و بزرگ چقدر می توانند این نشان را که نوعی گواهی سلامت محسوب می شود، بگیرند؟ یکی مشکوک است که شاید برخی از تولیدکنندگان جعبه به طور خودسرانه سیب های سالم را روی کارتن ها و جعبه ها چاپ می کنند.
برای رفع این نگرانی می توانید با ورود به سامانه استعلام پروانه سلامت غذا و دارو، آخرین وضعیت کارتن و جعبه ها را با وارد کردن شماره پروانه بهداشتی درج شده روی جعبه جویا شوید و در صورت نیاز شکایت خود را در آنجا ثبت کنید.
جعبه آب نبات یک نانوایی معروف در منطقه 2 را تیک می زنیم و شماره را وارد می کنیم. این کد اصلا در این سیستم تعریف نشده است اما آیا صاحب آن نانوایی این ماجرا را می داند؟ به هر حال، بله، نه، او در این جعبه مشکوک به مردم آب نبات می دهد.
شماره یک جعبه آب نبات دیگر را وارد کرده و فلز نصب می کنیم. پاسخ سیستم این است:
مجوز معتبر است، صادر شده در 28.06. و (این جعبه از یک منگنه برای منگنه کردن لبه ها استفاده می کند. این یک مشکل امنیتی است. کادر بعدی که با سیب سبز مشخص شده است با یک کد سلامت مشخص شده است، اما کوچک، کوچک و حروف پر شده و درهم است، که از از نظر ظاهری، جعبه از مقوای بسیار ضعیفی است که با کاغذ تحریر پوشانده شده است. ظاهراً شماره آن نیز تقلبی است.
* آبنبات دیگری را در شمال شهر لمس می کنیم و این شماره در جایی که مقوا پاره شده است چاپ می شود و عملا تشخیص اعداد غیرممکن خواهد بود! یک علامت مشکوک
*یکی دیگر که در جلو نوشته شده کارت سلامت جعبه شیرینی است .... شماره معتبری دارد که هنوز در سیستم موجود نیست!
* این وضعیت برای کارت های فلوت E و F و جعبه های مورد استفاده برای سینی کیک و پیتزا تکرار می شود.
* برخی از جعبه ها علاوه بر نشان سیب سلامت دارای علائم دیگری مانند گواهینامه ISO از TUF بر روی جعبه آبنبات هستند، اما آیا این جعبه با افتخار از تست میکروبیولوژی خارج می شود؟
نشان های استاندارد
یک عدد مشترک درباره این وضعیت گفت وگویی با کارشناس سازمان بودجه استان تهران داریم که در ادامه می خوانید.
این فقط برای این است که بگوییم استاندارد در مورد خصوصیات فنی و بهداشتی کارتن حرف خود را میزند، هرچند سرویس بهداشتی بر عهده وزارت بهداشت است.
اما جالب است بدانید که در کل کشور کمتر از 80 کارگاه جعبه سازی این استاندارد را دارند و در تهران این تعداد از 16 کارگاه فراتر نمی رود که در مقایسه با ده ها یا صدها کارگاه کوچکتر، ناچیز است. بنابراین تعجبی ندارد که حتی برخی از جعبه های شیرینی پرطرفدار شمال تهران نماد استاندارد را نداشته باشند.
نکته دیگر در مورد استاندارد 3341 این است که دولت به دلیل محدودیت منابع برای تولید مواد سلولزی، شرایط اقتصادی کشور، گرانی مواد اولیه و خمیر بکر و سایر مشکلات اجتماعی-اقتصادی سختگیری را در نظر نمی گیرد. او آلودگی مقوا را که برای مقدار کمی از محصولات غذایی در منطقه استفاده می شود، نادیده می گیرد.
کرافت، جایگزین ایمن
شاید بپرسید با توجه به خطری که مقوای بازیافتی برای سلامت جامعه دارد، آیا می توان آن را جایگزین کرد؟ پاسخ بله است؛ مقوای ویرجین که به کرافت معروف است علاوه بر جنبه بهداشتی دارای ویژگی های فیزیکی بسیار بهتری نسبت به مقوای بازیافتی است، بنابراین راندمان 250 گرم مقوای کرافت معادل 300 گرم مقوای بازیافتی است، زیرا از نظر سفتی و شاخص BCT I. ، الیاف بلند مقاومت و استقامت بیشتری دارند.
کاغذ کرافت و خمیر بکر معمولا وارد می شود. این روزها قیمت در سراسر جهان کم و بیش افزایش یافته است. علاوه بر مزایای سلامتی و الزامات فنی. اگر کارتن ساخته شده از کاغذ کرافت و کاغذ FBB دور ریخته شود، این ویژگی را دارد که پس از جمع آوری و مخلوط کردن با مقوای جمع آوری شده برای تولید خمیر، کیفیت کاغذ و خمیر بازیافتی را بهبود بخشد.اما سوال اساسی در این زمینه هزینه تمام شده است. کاغذ کرافت در مقابل کاغذ بهداشتی بازیافتی
مقایسه قیمت جعبه های قدرت و بازیافت
کرافت را در خانه بگیرید، هزینه کرافت وارداتی، واردات بدون عوارض گمرکی و مقوای بازیافتی را مقایسه کنید.
با نگاهی به جدول مقایسه ای قیمت جعبه کرافت ساخته شده از مقوای ثانویه، متوجه می شوید که یک جعبه مقوایی از مواد اولیه ثانویه برای برند پیتزا در منطقه شمال شهر به قیمت 30 در 30 سانتی متر (حدود 4 هزار تومان) است. همین جعبه مقوای کرافت با چاپ 4 رنگ و روکش لاک پایه آب تقریباً 7000-7500 تومان قیمت دارد.
در سالهای اخیر، تفاوت 30 تا 4 هزار تومانی برای پیتزای 60 هزار تومانی شاید رقم قابل توجهی باشد، اما چون همین پیتزا الان 180 هزار تومان فروخته می شود، آیا این هزینه بالایی محسوب می شود؟
در مورد جعبه آب نبات، قضیه کمی متفاوت است. اینجا برخلاف بسته بندی پیتزا و فست فود، جعبه را با شیرینی وزن می کنند و به قیمت شیرینی می فروشند.
یک جعبه شیرینی یک کیلوگرمی که از مقوای بازیافتی ساخته شده است، 130 گرم یا بیشتر وزن دارد. درجه خلوص و کاردستی همان جعبه حدود 120 گرم است. یک جعبه 1 تا 2 کیلوگرمی ساخته شده از کرافت حدود 3 تا 4 هزار تن بیشتر از همان جعبه با مقوای بازیافتی قیمت دارد. امروزه در شیرینی های منطقه 1 و 2 اکثر شیرینی ها از کیلویی 130 تا 180 هزار تومان عرضه می شود. (بیایید از شیرینی های مخصوصی که بیش از 200000 تومان قیمت دارند بگذریم، مثلاً باقلوای لبنانی که 250000 تومان به فروش می رسد.) واقعاً جای این سوال وجود ندارد که چرا این شیرینی ها به زیبایی روی در و دیوار نمایش داده می شوند. ، حاضر نیستند در مورد خود و مشتریان خود فکر کنند. آیا به دلیل آلودگی بسته بندی ناشی از آن باید به جای کاغذ بازیافتی از کاغذ کرافت استفاده کنیم؟» پاسخ واضح است.
"سه تومان سه تومان است و جالبتر اینکه مقوای بازیافتی سنگین تر است! وقتی یک جعبه شیرینی 1 کیلویی گرانتر می خرید، 100 گرم مقوا به جای آب نبات به مشتری کمتر می فروشید، آیا دیوانه شده اید؟ واقعیت تلخ از نقطه نظر منافع بنگاه های اقتصادی، سود بیشتر حتی به قیمت آلودگی بیشتر.
در واقع هر بار که شیرینی می خریم، کارتن 35 تا 40 هزار تومانی را به قیمت 150 تومان می خریم.
شاید سود حاصل از فروش این جعبه بیشتر از فروش شیرینی باشد. مقوا فروشی را برخی از قنادی ها شیرین می کنند که از یک و نیم کیلوگرم مقوا برای سفارش یک کیلو شیرینی استفاده می کنند. (این پدیده جدید را در مراحل تهیه این گزارش در یکی از قنادی های لوکس تهران تجربه کردیم) آیا می دانید یک شعبه از این قنادی ها فروش مقوا با قیمت های شیرین چقدر سود می برد؟ حداقل 35 میلیون دینار در ماه.
بیایید از دسر دیدن کنیم
به جای مراجعه یک طرفه به قاضی، بهتر است مستقیماً با مدیر یکی از شیرینی های لذیذ تهران در مورد تعویض جعبه اسنک بهداشتی کرافت با مقوای بهداشتی صحبت کنید.
او در ابتدای صحبت های خود با این استدلال که جعبه های ما از کارت های بهداشتی ساخته شده اند و نماد سیب سلامت را روی جعبه نمایش می دهند، می گوید: «وقتی این علامت را می بینید یعنی این جعبه سالم است.
با تشریح خواص مواد سلولزی بازیافتی جمع آوری شده توسط شهر، فرآیند تولید خمیر بازیافتی و ساخت مقوا، توانایی پوشش های سلفون در جلوگیری از انتقال آلودگی به مواد خوراکی، شرایط نگهداری و حمل و نقل. ناگفته نماند و غیره
من این چیزها را می دانم و در کانادا صاحب یک کسب و کار هستم و آنها را خوب می دانم، اما در اینجا ترجیح می دهم به این سیب های سلامتی تکیه کنم.
[ بازدید : 239 ] [ امتیاز : 3 ] [ نظر شما : ]